Carl Jung “we cannot invent our own values…”Carl Jung “we cannot invent our own values, because we cannot merely impose what we believe on our souls”

Terjumpa quote ini di dalam buku Jordan B. Peterson “12 Rules For LIfe”.

Sharahan Dr Peterson, ianya berkaitan bagaimana huru haranya manusia dalam mencari “prinsip dan nilai hidup”.

Kehilangan peranan agama Kristian atas kebobrokan gereja, menyebabkan eropah ‘membunuh tuhan’ di dalam hati-hati mereka.

Yang tinggal hanyalah prinsip yang direka oleh manusia, dan bukanlah sesuatu yang datang dari struktur kehidupan manusia yang menyembah tuhan dan mempercayai bahawa hanya Tuhan mempunya kebenaran.

Hasilnya adalah huru-haranya eropah dengan pemikiran manusia yang tidak dijatuhkan dengan pemikiran manusia yang lain lantaran kedudukan kedua-duanya adalah pemikiran yang dilahirkan manusia, tiada yang lebih istimewa berbanding yang satunya, liberal melawan konservatif, mengapa salah satunya lebih betul sedangkan kedua-duanya dari manusia?

Carl Jung membawa naratif bahawa hakikatnya apapun yang difikir manusia tidak akan menembus ‘belief in our souls’ maka seolah prinsip yang ada di dalam hati itu jauh lebih bermakna berbanding sekadar falsafah tempelan ciptaan manusia.

Bukankah itu kedudukan dunia sebelum Islam hadir dan selepas kejatuhan Islam?

Itu satu sudut yang tidak diketahui oleh penulis mungkin. Dalam satu forum, penulis sendiri mengatakan “Pelik melihat Islam, sepatutnya tidak dapat membina tamadun, akhirnya dapat bina”, dan dia disiplin tidak komen lebih berkaitan Islam atas alasan tidak mengetahui.

Islam meletakkan struktur dunia dengan ‘hakimiyah lillah’ menjadikan Allah satu-satunya alasan untuk hidup dan makna bagi sebuah kehidupan.

Struktur kehidupan begitu. Allah paling utama, jalan paling hampir adalah Sunnah Nabinya, kemudian syariat yang dipraktis. Ini struktur kebahagiaan seseorang manusia.

Itulah maksud syair Dr Yusuf Qardhawy mengenai hakikat kebahagiaan (Muntalaq bab2 Sujud Merdeka).

Wallahua’alam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s