Antara dua Syawal


rabaahSyawal diMalaysia dipenuhi kenduri, berjalan dengan tenang melalui pelbagai highway….gembira bersama sanak saudara.

Paling menyakitkan ketika raya sama bagi semua rakyat diMalaysia, sedikit jammed dijalan raya, panas – panas lembab yang melekitkan badan, sakit – sakit perut kerana kepelbagaian makanan didalamnya, penatnnya berjalan, dan makan menyelubungi semua.

Syawal diMesir dipenuhi asap dan darah, kepanasan darah yang mengalir, kesedihan kehilangan sanak saudara… Paling menyakitkan mungkin dengan diamnya saudara – saudara muslim mereka yang lain? Malah lebih menyakitkan, saudara – saudara mereka yang turut serta menghina dan menzalimi mereka dengan kejam! Tidaklah mereka dihina, tapi kemuliaan yang berlipat ganda.

Ada yang berhujah Mursi dan ikhwan dipihak yg salah, kerana menyekat laluan lintas, kerana Mursi tidak tunaikan janji dulu, kerana Ikhwan nak takluk negara dan …dan ..dan, tapi mereka yang menjadikan semua ini alasan untuk tidak menyokong Mursi, jelas telah berjaya digunakan oleh mereka yang mempunyai tujuan yang lebih besar dari sekadar lalu lintas dan kegagalan janji ketika pilihanraya!! Jika tidak masakan jutaan USD dipam masuk dari pelbagai arah !! Dari timur dan dari barat……innalillah !

—————————–

Kita bagaimana? Apa yang boleh kita lakukan? 3 perkara paling kurang! 1. Update ! -sentiasalah update menerusi pelbagai cara, mereka yang mampu memhami berita bahasa arab terus dengar dlm bahasa arab. Beberapa link yg terbaik ! –

pilihanraya

https://www.facebook.com/PilihanrayaMesir?fref=ts Capture https://twitter.com/gelhaddad

Capturefggh

dan http://www.flickr.com/photos/mosaaberising/sets/72157635071774090/

2. Kedua SEBARKAN ! – Jadi ketika raya, kekalkan kebaikan raya, pergi berziarah, jumpa sanak saudara. Dan paling penting jadikan topik sembang isu dan keadaan diMesir! (selepas update famili). Banyakkan share ttg keadaan disana. Dll

 

3. Doa. Doa dalam keadaan ini menjalankan dua peranan ; pertama sebagai usaha kita membantu mereka disana. Kedua sebagai jawapan diakhirat kelak, apa yang telah kamu lakukan? Maka kita mampu memberi jawapan yang solid, aku telah berdoa bersungguh2, selepas aku usaha memahami dan menyebarkan perkara ini. Semoga Allah menyelamatkan Mesir….Allhuma ameen.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s