cerita Ghaddafi versi Machiavelli


Muammar Gaddafi

 

‎’it is far better to be feared than to be loved if you cannot be both” 

Niccolo Machiavelli

 

Salam, insya’alah sedikit ulasan terhadap Ghaddafi mengikut kacamata Machiavelli ditambah sedikit ulasan tambahan dari penulis.

Tergerak apabila beberapa sahabat bertanya dalam facebook

Bagusnya Gaddafi, macam2 dia buat untuk rakyat dia, tapi kenapa dia dibunuh begitu? Kenapa semua macam benci sangat pada dia? Kenapa macam tak pernah buat baik pun dia?”

Mungkin ulasan dibawah serba sedikit memberi pencerahan isu tentang apa yg berlaku.

************

Ada yang kata ni pandangan Machiavelli sahaja (the prince), tapi sebenarnya Machiavelli mengekstrak dari sejarah apa yg berlaku pada kebanyakan Putera Raja yang berjaya dan gagal berada diatas kuasa.

Kerana mengikut analisis dia(Machiavelli) berdasarkan sejarah Eropah dan Turki seorang pemimpin yang naik dengan ‘Love‘ merupakan jalan terbaik untuk dia naik.

Tapi the trickest and hardest part adalah untuk maintan ‘Love‘ rakyat tu, kerana dia sebut akhirnya akan berlaku pertembungan apabila sudah selesa diatas antara kehendak Rakyat dan kehendak Raja.

Bila part tu mula, akan mula bercambah ‘hatred‘ dalam rakyat.

Ini kerana rakyat mula nampak jurang yang wujud antara mereka dan pihak raja. Dan hakikat yang wujud sebenarnya nafsu yang berada dalam diri Raja tersebut yang memandunya untuk menggunakan kekuasaan untuk kepentingannya wujud juga didalam diri rakyatnya. Jika raja tersebut inginkan istana yang besar, dalam hati setiap rakyat mungkin mengimpikan perkara yang sama.

Dan dalam masa sama, akhirnya rakyat seolah digunakan sebagai hamba kepada kehendak Raja.

Akhirnya cara mengawal ‘hatred’ adalah antara 2 cara – samada to be loved or feared.

Tetapi mengawal dengan cara to be loved yg leceh dan rumit, kerana rakyat akan mula meminta lebih dari yg perlu dan sentiasa melihat kekayaan Raja sebagai kayu ukur, akhirnya merekapun ingin kaya seperti Raja tersebut.

Part tu akhirnya muncul peranan ‘fear’

Maka rakyat akan ditakutkan dengan duit tak cukup, dengan ekonomi yang jatuh, jika tidak berjaya akan dimomokkan dengan ancaman terhadap nyawa mereka, kerana itu semua raja kerap meletakkan situasi dalam peperangan untuk menjaga takhta mereka.

Tapi bila momokan tak berjaya akhirnya dia akan gunakan kaedah ‘fear’ yang lebih dasyat supaya rakyat akan takut kepada Raja dan takhta dikekalkan.

Ketika tu Raja akan tangkap siapa yg menentang, bunuh, ugut, dan lain2.

Tatkala itu dia cuba compress ‘hatred’ dan CANTAS dengan menjatuhkan rakyat yang menentang ketahap lebih teruk dari cacat.

Niccolo Machiavelli 1469 - 1532

Upon this, one has to remark that men ought either to be well treated or crushed, because they can avenge themselves of lighter injuries, of more serious ones they cannot; therefore the injury that is to be done to a man ought to be of such a kind that one does not stand in fear of revenge.

akhirnya bila dah memuncak berlakulah revolusi dan pemimpin akan dijatuhkan.

Dan bila dijatuhkan, “hatred” yang memuncak kerana “fear” yang disalah guna menjadikan “hatred” tersebut melonjak ke tahap yg tidak dpt dibayang.

Akhirnya ramai yang sudah melupakan “Loved” yg diberi dan hanya membayangkan “Fear” yg digunakan dan “hatred” yg ada didalam hati masing-masing.

walaupun ianya cerita yg belaku pada Louis XVII-King of France, Turks in Greece, dan Duke Lodovico namun…

Perkara yg sama berlaku pada Ghaddafi, Saddam dan ‘maybe’ Tun Mahathir.

Sejarah berulang dan masa kita mengambil pengajaran.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s