seorang pelajar | الطلاب


Assalamualaikum, moga kita berbahagia. Post kali ini merupakan sedikit prkongsian khas buat keluarga dikampung halaman yg sentiasa ingin mengetahui perkembangan kami disini. Terutamanya apabila hampirnya seorang cahaya ke dunia ini.

Sedikit perkongsian,perjalanan kekuliah Sporting,Iskandariah – Siberbay,Tonto.

0630 : menuggu bas ke Mahattah Masr (stesen keretapi)

0645 : Di mahattah masr menunggu keretapi ke Tonto. Keretapi yg dinaiki biasanya Keretapi A’adi atau nama lain Thaniah mumayyazah atau Muhfadzah(negeri)

kerana merntasi kebanyakan muhafadzah,namun bahasa popular dikalangan student adalah keretapi ayam kerana kadang2 akan ada ayam yang turut sama menaiki keretapi!. (“,)

Biasanya ana akan mengambil keretapi diMahattah Masr setengah jam sebelum masa keretapi bertolak kerana jika tidak! maka berdirilah sehingga ke Damanhur,yg mana masa perjalanan selama 45minit ke sejam.

Sistem untuk keretapi ‘ayam’ ini ialah sistem siapa cepat dia dapat, jadi kalau lambat faham-fahamlah. Dan kebiasaannya setiap pagi akan berpuluh manusia berdiri, jadi bayangkan ketika semua nak masuk keretapi!!

0730 – 0900 : Iskandariah – Damanhur – Tonto. Sepanjang perjalanan yang mengambil masa sejam setengah ketika pagi dan 2 jam ketika pulang,perjalanan akan melalui Toriq zira’i, iaitu jalan Pertanian, yang mana akan melihat pemandangan

bersambung…..

Advertisements

4 comments on “seorang pelajar | الطلاب

  1. yasir berkata:

    salam,
    tajuk tu mcm ade sikit lari terjemahan, mufrad-jamak. bleh delete komen ni nnt.
    doakan kami nk exam.
    barakallahu feek.

    • suhailsufian berkata:

      aiewah, alhamdulillah ada yang perasan. 🙂

      shukran menegur.
      sebenarnya ana sdg cuba mengamalkan uslub balaghi yg baru dipelajari haritu dikuliah,yg mana lafaz jama’ yg membawa maksud mufrad. Tapi dipakai bentuk jama’ atas beberapa sebab :
      1. perkara yg dilakukan seolah2 perbuatan ramai orang.
      2. sebagai penghormatan.
      dll

      apepun,shukran kerana perasan,anta dah bocorkan sedikit point ana utk post seterusnya. 🙂

  2. muaz berkata:

    salam sejahtera abang suhail..
    kenapa post kali ini begitu simple & sekejap sehinggakan ceritanya tak abis.

    mungkin nak bagi suspend sket pada para pembaca
    teruskan..post yang menarik. terasa seperti berada di mesir.

    wassalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s