lebih baik mesir tak masuk world cup,setuju? | افضل لمصر ماتحوش ورلدكوب؟؟


1. Beberapa perkara sebelum bermula, tahniah pada  semua yg berjaya didalam UPSR, terutamanya pada Imran dan Hayat. Congrats !! Igt lps ni dah nak msk sekolah menenga dah, dah besar dah , kena start fikir jauh, dah mula kena ready nak menjadi seorang yg memgang tanggungjawab. OK, moga dimudahkan.

2. Second, untuk SPM candidates especially Piah, buat yg terbaik, dan igt bantuan yg terbaik hanya dari Allah.

3. OK, kembali pada topik, lebih baik mesir tak masuk world cup? stuju ? Terpulang pada masing2 menilai. Kelihatan perlawanan yg diadakan terdapat byk kesan positif  seperti, meninggikan tahapa kesukanan mesir, sebagai peluang promosi negara kepada dunia dan lain2. Nmaun tidak boleh dinafikan ngatifnya pun ada.

4. Dari segi sosial, kita lihat positifnya masyarakat kelihatan bersatu dan mampu menyokong negara sepenuh hati, hinggakan didalam dewan kuliah, parap ensyaraha tanpa segan silu berkata pada siswi  ” jika kamu semua tak minat bola pun, sekurangnya tolong doakan kemenangan buat kami esok! “. Namun disebalik itu kelihatan suasana taksub dan asobiah yg tinggi, sehinggakan apabila pemain algeria datang kemesir, mereka dihadiahkan dengan lontaran batu-bata yga mencederakan sebilangan pemain!!.

5. Dari segi ekonomi pula ramai yg melihat ini merupakan peluang untuk promosi pelancongan ke mesir, namun adakah pulangan dari jutaan pelaburan itu berbaloi pada perkara harus seperti ini. Sedangkan dalam masa sama kewajiban kepada rakyat mesir dlm menunaikan ibadah haji yg mendatang masih ditampuk lama.

Paling kurang, lihat sendiri rakyatnya yg mana kadar kemiskinan tegar sgt tinggi. Dimanakah kebajikan dan pembangunan yg sepatutnya dilakukan oleh kerajaan? Padahal,bukankah duit jutaan yg dilaburkan dtg dari poket-poket rakyat mesir sendiri.

6. Mungkin cukup sekadar ini ulasan ringkas, namun perlu kita sedari, musuh mmg menggunakan sepenuhnya bola sebagai alat menghancurkan kita, tidak salah untuk meminatinya, dan bermain namun yg salah apabila ianya tidak pada garisan yg dikehendaki Allah. Buatlah sesuatu pada kadarnya, kerana tidak kegembiraan satu malam kerana secebis kemenangan sebuah pasukan mungkin susuli tangisan mengenangkan nasib diri yg tidak berubah. JIka tangisan tersebut didunia takpe lagi, kalau sleepas itu, wallahu a’alam.

Advertisements

2 comments on “lebih baik mesir tak masuk world cup,setuju? | افضل لمصر ماتحوش ورلدكوب؟؟

  1. Basyir berkata:

    harap2nya lepas dh kalah ni sedarlah diri diorg tu … mgkn ulama’2 Al-Azhar yg ramai perlu bersuara menyedarkan msyrkt ;p

  2. Aiman Farhan berkata:

    Salam,

    Tapi… kalau mesir menang… dapat cuti.. (^^,)…
    Tu baru masuk world cup… kalau mesir menang world cup.. mungkin cuti seminggu..
    Yela, kitorg ni dak2 medic cuti hari jumaat je..
    Kalau tak dtg klas kang tertinggal plak, bukan senang nk catch up..
    Kalau ust2 duduk umah pon bole, abeskan kitab sorg2.. (btol ke?)

    Hehe… (^^,)..

    Takpela.. dengar cuti raya aji 2minggu.. btol ke?

    K,

    Wasssalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s