nak baca sejuta blog = google reader


blog_illo499x461Salam, first post pasal internet. Suatu masa dahulu, setiap orang untuk kenal kawan2 yg lain, biasanya ada phonebook, pastu dalam akhir 90-an bermulalah zaman ada 3310, boleh simpan dalam tu, dan internet masih dial up dan masing2 mencari ‘pusat’ berbual seperti ‘Kampung’ dan lain2, time tu siapa yang tak kenal MiRC mmg agak ketinggalan. Jadi individu akan feymes bile dpt ‘op’ dan mcm2 perkara tmbh lagi kalau dia founder, plg top.

Tapi tu zaman dulu, skrg ni makin canggih, masing2 dgn blog msg2 untuk mengenalkan diri, dan menyampaikan fikrah, masing2 mula menulis ttg pengalaman dan pandangan, bermula dari blogspot, wordpress,vox, sehinggalah trend terkini sewa domain dkt joomla dan lain2. Tak cukup dgn blog, mesti buat flickr ke, photopages ke dll.

Ade pro dan kon, tapi satu perkara yang telah serius berkembang, cara pembacaan manusia dah bertukar!! Majalah kini berwajah blog!! Surat khabar main feeds je dll. Jadi banyak perkara nak baca, pastu blog kawan2 untuk difollow, termasuk blog murabbi2 untuk di iktibarkan. Jadi seorang sahaja boleh jadi dkt 20-30 blog yg dia kenal. Dan timbul permasalahan baru. Huh bukak byk2 pastu tak diupdate. Huh, mmg tertekan jgk kadang2.

Jadi wujudlah feeds. OK., terus ke point. cara saya susun pembacaan, tambah ilmu, keep on track semua perkara :

Google reader

insya’allah, ada kesempatan lain boleh ana kongsi skill google reader, dan jika ada rezeki boleh kongsi beberapa software internet yg selalu pakai, antaranya cooliris, read later, morning coffee dan lain.

Moga dengan semakin canggihnya alam ini, makin canggihlah pendakwah masa kini, dan bila semakin canggihnya pendakwah maka moga dakwah ini makin memberi kesan kepada masyarakat dan dunia.

Wasalam

Advertisements

4 comments on “nak baca sejuta blog = google reader

  1. awiz berkata:

    coooool!!

    jimatkan masa..mudah..

    tapi byknye masa “daie” nak bace 1000blog??hebatnye~

    *ana tergelak bile enta start dgn bawakan cite2 zaman kite dlu.MIRC??OP??haha

    • suhailsufian berkata:

      salam, hehe, memang terkenang kan..

      biasanya baca dlm beratus tajuk blog, tapi tak semua blog update setiap hari kan?

      dia lagi mudah bila dia akan highlightkan apa yg diupdatekan je.

      satu lagi skill untuk dikongsi, skill bila nak buat apa2 research, ada function search, untuk kita search apa2 artikel yg berkaitan.

      untuk lebih luaskan lagi sumber, boleh search feeds yang menarik dan subscribe. contoh yg ana subscribe, lbh 20++ feeds ttg berita dunia, 10++ feeds ttg photography, 10++ feeds ttg business dan lain2.

      Igt musuh islam makin kreatif dlm mengkaji, kita pula ?

      الحكمة ضالة المؤمن أنى وجدها فهو احق بها
      (betulkan ana jika salah)

      wallahu a’alam

  2. mnmnur berkata:

    huu..
    x smpt zmn mirc.. haha

  3. piellep berkata:

    ehh. interesting..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s