a cup of chocolate ice blended vanilla milk


hu-hu

Baiklah setelah sekian lama tidak menulis, dek beberapa kesebokan ~ ibadah + studi + tugasan lain + family + masalah sket = hidup. Dlm masa sama sdg menterjemah beberapa artikel yang menarik. Jadi agak lama tak update.

Dan bila check balik lagi lama tak kongsi resepi. Jadi kalini ana akan menulis menenai suatu minuman yang sangat best yang ana cuba-cuba dimasa bosan menjadi ‘surirumah’. Resipi kali ni mudah dan semua orang boleh mencubanya.

Chocolate ice blended vanilla milk

~ masa membuat 5 minit jika sudah lengkap semua bahan.

bahan-bahan

  1. 1 liter susu kerbau (boleh pakai susu lembu biasa tapi kurang best)
  2. 4 paket biskut Borio (dilarang menggunakan orio kerana dikhuatiri produk pulau)
  3. 2 paket Vanilla (pek kecil)
  4. gula secukup rasa

cara-cara

  1. Jika susu kerbau, didihkan dahulu dan bekukan bila sudah sejuk. Jika susu biasa boleh terus bekukan.
  2. Kemudian blend semua bahan. Gula dimasukkan mengikut rasa.

Mudahjekan!!

Baiklah, tapi ingat!! Apapun yang kita buat wajib kaitkan dengan matlamat hidup atau peranan kita sebagai muslim. Jadi bila nak buat minuman ni penting untuk ikhlaskan niat kerana Allah dan penting juga untuk niat tambahan seperti nak bina ukhuwwah dan sebagainya. Manalah tahu dengan secawan chocolate ice blended vanilla milk dapat menyejukkan dua hati yang makin berjauhan. Selamat mencuba!!

dsc02148

hidangan ini dapat disediakan sebanyak satu jug.

dsc02152jika ingin menambah kesedapan bolehlah menabur biskut borio diatasnya.

Advertisements

7 comments on “a cup of chocolate ice blended vanilla milk

  1. arrumy berkata:

    sedap nya.

  2. saif berkata:

    hehe cm sedapje leh try ni …
    tp dgn syarat kne bg tetamu ek? (kte ukhuwwah) hih…

  3. `Aliy berkata:

    eh silap lak nme tu

  4. mfmf berkata:

    bolehla try kat umah bawabah skali skala..

  5. hamba_allah berkata:

    Salam. Apa maksud “produk pulau”?

  6. almukhlisah berkata:

    beruntunglah sanah.. ada orang rajin ke dapur.! Apa pun selamat berbahagia..menjadi batu bata yang saling kukuh mengukuh untuk membina bangunan yang teguh,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s