imtihan dan masa


IMTIHAN DAN MASA

Alahamdulillah baru habis imtihan terakhir untuk tahun pertama rasa macam baru semalam sajer menjejakkan kaki ke bumi mesir yang penuh barakah ini. Errm, habis imtihan, maknanya….. merdeka ke? Sebenarnya ape imtihan tu? Bila difikirkan semula rasa cam tak berbaloi lak kalau imtihan habis dengan exam fasa 2 atau exam final, sedikit buah fikir tentang imtihan dan masa,

Sedikit jadual tentang imtihan dan masa:

tanggungjawab

Sebelum imtihan

Selepas imtihan

Niat ke mesir

– untuk menjadi muslim sejati dan seorang ulama’

– ????????

Tugasan sebagai seorang pelajar di mesir

– menuntut ilmu dan memfaqihkan diri didalam semua bidang yang diambil

– ????????

Harapan ayah dan ibu ketika dimesir

sangat tinggi sebab dah hantar jauh

– ????????

Harapan dan persepsi orang di malaysia tentang azhari

– mesti rasa kita ni dah jadi syeikh

– ????????

Tanggungjawab sebagai seorang muslim terhadap ilmu

– menuntut ilmu kewajipan sebagai muslim sama sebagaimana wajibnya solat keatas muslim

– ????????

Keinginan untuk belajar

– sangat tinggi sebab target minima nak naik tahun dan tafawwuq

– ????????

Tekanan untuk studi

– sangat tinggi sebab target minima nak naik tahun dan tafawwuq

– ????????

mujahadah

– sangat tinggi sebab target minima nak naik tahun dan tafawwuq

– ????????

Untuk selepas imtihan jawapan terletak kepada individu yang nak bertanya pada diri apa jaapannya? Dan ia akan dijawab dengan amal, kalau tengok movie maka itulah jawapanyya kalau main game itulah jawapannya dan kalau tidak berubah dari semasa imtihan dan selepas itulah jawapannya. Walaubagaimanapun sepotong hadis untuk kita jadikan panduan untuk jawapan kita :

” ما كان لله دما وانتصل وما كان لغيرالله انقطعا وانفصل “

apa yang dilakukan kerana Allah akan berterusan dan akan bersambung dan apa yang dilakukan untuk selain Allah akan terhenti dan terputus ”

Advertisements

3 comments on “imtihan dan masa

  1. reader berkata:

    Sy sukakan isi entry ini, khususnya hadith yg mengakhirinya. cuma, sy rasa, tertinggal huruf ‘ya’ utk perkataan ‘ghayr’.

  2. suhailsufian berkata:

    Betul la, shukran atas teguran anta.

  3. thaaqhib berkata:

    tak semudah cakap~ huh.. insyaallah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s